Ne place să credem că una dintre cele mai spectaculoase piese de mobilier dintr-un living este canapeaua, transmițând un plus de eleganță decorului, fiind un produs în care merită să investești o sumă semnificativă de bani.
Tapițeria canapelei joacă un rol estetic și îți va personaliza interiorul. Din păcate, constatăm rolul important al tapițeriei, atunci când canapeaua începe să se deterioreze.
Pentru tapițeria canapelei ai putea alege ca material stofa, piele naturală sau piele ecologică. Hai, să analizăm împreună avantajele și dezavantajele acestora, pentru a putea să te ajutăm să te decizi.
Îți vom prezenta și câteva exemple de materiale disponibile pe site-ul nostru, pe care le vei putea comanda în cazul în care îți vor plăcea.
- Stofă
Avantajul stofei este disponibilitatea paletei de culori și faptul că dispune de o varietate de imprimeuri sau desene aplicate pe material, iar prețul acestora este unul accesibil. Marele său avantaj îl reprezintă aspectul călduros și aerul de liniște pe care îl transmite.
Canapelele din stofă sunt comode, indicate pentru persoanele care obișnuiesc să petreacă câteva ore pe zi în fața televizorului. Totodată, modelele tapițate cu stofă mențin și un aer vesel în living, însă trebuie să fie așezate într-un loc ferit de soare sau de căldură.
Datorită texturii și compoziției de lână, stofa este puțin mai sensibilă, riscând să se deterioreze în timp datorită procesului de frecare.
Canapelele din stofă sunt plăcute la atingere, confortabile și au o țesătură ușor de curățat.
Este important să dai frâu liber imaginației și să te lasi purtat de propria intuiție atunci când îți dorești cu adevărat o schimbare a stilului livingului tău.
Există totuși și materiale din stofă cum este Materialul Textil Keten ce are flexibilitate, dar nu este elastic, fiind extrem de rezistent la uzură.
Un material aproximativ asemănător ce dispune de o mare varietate de imprimeuri și de nuanțe este Materialul Textil Rainbow ce oferă un aspect vesel și aerisit, pregătit să iasă din tipare.
Canapelele din materiale textile naturale precum catifeaua, inul sau bumbacul vor miza pe armonia creată între clasic și contemporan. Atunci când vorbim de Materialul Textil Savana, observăm un aspect mat datorită compoziției de 40% Bumbac și o rezistență (test Martindale) de 20000 cili.
Nu putem spune același lucru despre Materialul Textil Melisa ce are un aspect puțin lucios datorită compoziției de Poliester, dar se remarcă printr-o rezistență de 20000 de cili.
Unul din dezavantajele canapelelor de stofă este faptul că se murdăresc ușor, unele pete putând persista în timp. Cu trecerea anilor, țesătura se poate tăia, destrăma sau scămoșa, iar costul retapițeriei poate fi nerentabil și din păcate menține timp îndelungat mirosurile din cameră (fum, țigări, animale, mâncăruri…).
- Pielea ecologică
La fel ca și stofa, pielea ecologică se poate bucura de o paletă mare de nuanțe și texturi ce imită pielea naturală. Spre deosebire de canapelele din piele naturală, cele din piele artificială nu se decolorează dacă sunt așezate în lumina directă a soarelui și se curăță ușor prin frecare blândă cu o lavetă din microfibră și o soluție de apă amestecată cu săpun.
Velurul sintetic, din microfibră de poliester, este o alternativă mai bună decât pielea întoarsă naturală, fiind la fel de elegant, dar se întreține mai usor și rezistă mai bine în timp.
Un exemplu de material ce imită foarte bine pielea întoarsă este Pielea Ecologică Nubuk, un material textil ce imită pielea naturală foarte bine, cu aspect mat și grosime medie, ce se remarcă prin rezistență la uzură, ce trecut cu succes de testul BS 5852 pentru foc, sursa țigară și chibrit.
Un alt exemplu este Pielea Ecologică Animal Print, o piele sintetică de calitate înaltă cu aspect de blană naturală cu păr scurt și luciu natural, folosită în domenii atât de uz rezidențial cât și industrial.
Pielea ecologică texturată Lale este o piele sintetică de calitate înaltă cu aspect de broderie ce se remarcă prin aspectul său în relief cu peisaj floral și luciu de mătase naturală.
Pielea Ecologică Punto este o imitație de piele de calitate înaltă, ce oferă un peisaj simetric pronunțat, pe suport textil nețesut și are aspect de piele naturală perforată nestrăpunsă.
- Pielea Naturală
Pielea naturală nu atrage praf și microbi la fel de ușor ca materialele textile, așa că o astfel de canapea este foarte potrivită dacă suferi de alergii. Se curătă cu loțiuni speciale, prin ștergerea delicată a tapițeriei, de câteva ori pe an.
Mirosul inconfundabil de piele naturală și caracteristicile unice ale tapițeriei îi conferă un șarm deosebit. Cu timpul, canapeaua din piele naturală devine mai confortabilă și mai aspectuoasă, pentru că suprafața tapițeriei formează o patină specifică.
Pielea naturală folosită la realizarea mobilierului este un produs secundar al industriei alimentare, dar utilizarea acesteia este, totuși, controversată și blamată de apărătorii drepturilor animalelor.
Un alt dezavantaj al pielii naturale este prețul mult mai mare comparativ cu alte materiale de tapițerie, consumul de material este mare și manopera de tapițare/ retapițare este scumpă.
Gama de culori este relativ restrânsă și zgârieturile ușoare produse de animalele de companie sau de obiecte metalice (fermoare, capse, nasturi, butoni…) sunt vizibile, dar se pot corecta cu diferite soluții speciale.
Pielea este foarte reactivă la temperatură. Dacă bate soarele pe ea se va înfierbânta și dacă încăperea este rece, așa va fi și pielea. În afară de cazul în care sufrageria ta are mereu o temperatură constantă, o canapea din piele nu este cea mai confortabilă alegere.
Canapelele din piele nu se găsesc într-o varietate mare de culori, la fel ca cele tapițate cu stofă.
Pielea naturală nu este toată la fel. Trebuie să știi ce cauți. O piele naturală mai ieftină se poate zgâria cu puțin efort, iar pielea naturală mai scumpă este mult mai rezistentă.
Fără să ai părerea unui expert din afara magazinului de unde vrei să cumperi, poate fi greu să faci diferența dintre ele.
Tu ce ai alege? Stofă, piele naturală sau piele ecologică?
În funcție de avantajele și dezavantajele fiecărui material, dar și de propriile raționamente poți analiza situația și abia atunci vei putea lua o decizie în ceea ce privește alegerea materialului potrivit canapelei tale.
Ține cont de informațiile de mai sus și de propriile preferințe atunci când cauți materialul și suntem siguri că vei reusi să găsești foarte ușor articolul cel mai potrivit. Orice decizie vei lua analizează cu atenție beneficiile fiecărui tip de material, costurile acestuia și dacă nu reușești să te decizi, poți consulta și un specialist înainte.